Skip to Main Content

OneSearch

Information om hur du söker i OneSearch och hur du ser dina lån och beställningar

Hur får du tag på materialet?

Materialet på biblioteket kan du få tillgång till på olika sätt. Här nedanför ser du hur du hittar tryckta böcker i biblioteket samt hur du kommer åt digitala resurser som e-böcker, artiklar med mera.

Tryckt material

Tryckt material hittar du i biblioteket. Det tryckta materialet är till största delen böcker och de flesta böcker kan du låna hem, men referensböcker och tidskrifter kan du endast läsa på biblioteket.

För att hitta hyllan som den bok du vill låna eller läsa står på gör så här:

  1. Sök upp boken genom att skriva in titeln i sökrutan.
  2. Leta fram boken i sökresultatet. Där kan du se på vilket plan boken finns. Plan 1 är bottenplan och Plan 2 en trappa upp. Det finns också information om på vilken hylla boken finns, se exempel nedan.
  3. Du kan också klicka på bokens titel i sökresultatet och få mer information.

På bilden ovan är ett sökresultat med två böcker.

Den första finns tillgänglig på Plan 2, hyllbeteckningen är Rb:do. På bokhyllornas sidor finns information om vilka bokstäver som finns i bokhyllan och i själva bokhyllan finns skyltar med de exakta hyllbeteckningarna. Böckerna är sorterade i bokstavsordning och den här boken hittas på efternamnet HASSMÉN.

Den andra boken finns tillgänglig på Plan 1 och är kurslitteratur. All kurslitteratur finns till höger om entrén. Boken finns i hyllan på ordet SPORT. 

Digitala resurser

När du söker digitala resurser och hittar en resurs som du vill läsa så finns det en länk där det står "Tillgänglig online". Det kan också finnas länkar till "PDF" och "HTML". Se exempel nedan.

När du klickar på länken kommer du vidare till mer detaljerad information om den digitala resursen. Där hittar du en eller flera länkar som leder till den digitala resursen. I exemplet nedan kan du se att den här boken finns i "Ebook Central". Genom att klicka på den länken kan du läsa e-boken.