Skip to Main Content

Sjuksköterskeutbildningar: Frågor och svar

information för dig som studerar på sjuksköterskeprogrammet eller till specialistsjuksköterska

FAQ - Frågor och svar

Här finns frågor och svar på vanliga frågor om informationssökning och att skriva referenser. Innehåller fylls på och uppdateras efter hand. Hittar du inte svaret här kan du kontakta biblioteket.

Frågor och svar om ...

FAQ - Termer för upplevelser (senast uppdaterat 2023-12-15)

Vad kan jag använda för sökord för att hitta artiklar som handlar om patienters (eller andra personers)  upplevelser?

Det är alltid svårare att söka efter begrepp som inte är konkreta och entydiga. Karolinska institutets universitetsbibliotek har sammanställt förslag med både MeSH-termer och Cinahl headings.

FAQ - MeSH (och andra kontrollerade ämnesord) (senast uppdaterat 2023-12-15)

MeSH-termer - vad ska det vara bra för?

MeSH-termer (Medical Subject Headings) används för att tagga artiklar om ett visst ämne. Om man använder MeSH-termer när man söker i Pubmed eller Medline behöver man inte tänka på synonymer eller olika ordböjningar. Man kan också ange att en term måste vara ett huvudfokus i artikeln. Att söka med MeSH (eller motsvarigheten i andra databaser) ger en större träffsäkerhet.

Vill du veta mer kan du titta på någon av de länkade resurserna här:

FAQ Referenser (APA 7) (senast uppdaterat 2021-02-03)

Elektroniska källor

Böcker och tidskriftsartiklar som publiceras online refereras på samma sätt som om de varit tryckta. Om DOI-nummer finns anges detta sist i referensen som en länk enligt https://doi.org/xxxxx. Om en e-bok är fritt tillgänglig och saknar DOI anges i stället URL-adressen. Vissa källor, till exempel FASS kan ses som uppslagsverk online. ► Guider och exempel.


Hur skriver man en referens till en webbsida från Socialstyrelsen?

Exempel:

Socialstyrelsen. (5 juni 2019). Samhällets stödinsatser. https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/samhallets-stod/


Hur skriver man en referens till FASS?

Exempel:

FASS. (2021). Alvedon. I FASS Vårdpersonal. https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19581115000027


Hur skriver man en referens till 1177?

Exempel:

Höjdsjuka. (2021). I 1177. http://www.1177.se/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/hojdsjuka/


Kan man använda en vetenskaplig artikel även om man inte har alla uppgifter som anges i mallen för hur man ska skriva referenser, till exempel om volym- eller sidnummer saknas?

Ja, det kan man. Det är inte alla tidskrifter som ges ut i volymer (då räcker det med året). Tidskrifter som bara ges ut elektroniskt följer inte alltid "pappersmönstret" med nummer och sidor. I de fall uppgifterna saknas hoppar man helt enkelt över dem i referensen.

FAQ Artiklar i fulltext (senast uppdaterad 2022-08-30)

Hur får jag tag i hela artikeln (fulltext)?

Om du hittar en artikel i någon av våra databaser finns ofta länkar till fulltexten i beskrivningen (posten) i databasen. Om biblioteket inte har någon prenumeration på det du söker kan du beställa en utskriven kopia. Nedan finns ett flödesschema som visar olika sätt som kan vara aktuella.

Om du studerar i Varberg och behöver beställa en kopia som du vill hämta på Campusbiblioteket gör du din beställning hos dem.

FAQ - Redovisa sökningar

Mer information om vad som ska finnas med när man redovisar sina sökningar finns i exemplet på sidan Att redovisa sökningar.


Om man har hittat en artikel i en databas men hämtar fulltexten från någon annan källa, t.ex. via Google - hur dokumenterar man det?

Det är bara var och hur man sökt för att hitta information om artiklarna som behöver redovisas (var man läst titlar och abstract). Var man har hämtat den fullständiga artikeln ska inte redovisas.