Skip to Main Content

Referenser och referenshanteringsverktyg: Hur ska referensen se ut?

Hur ska referensen se ut?

Det finns ett flertal olika sätt att referera och skriva referenslistor (källförteckningar) på. Allt beror på vilket referenssystem du använder. Ta reda på vilket referenssystem som gäller för det arbete du ska göra.

Till höger kan du se de vanligaste stilarna och länkar till material som visar hur de används.

Den som ska publicera en artikel i en vetenskaplig tidskrift måste följa tidskriftens anvisningar för hur referenser ska se ut. Dessa anvisningar brukar finnas länkade under "Author instructions" på tidskriftens webbplats.

Om det inte framgår av instruktionerna att du ska använda ett visst system så bör du ange inte bara vilket system du valt utan även från vilken källa du hämtat information om detta system. Skälet till detta är att det ibland kan finnas flera varianter av samma referenssystem som bara skiljer sig åt på detaljnivå.

Tänk på

Var noggrann och konsekvent när du skriver dina referenser. 

Harvard

Harvardsystemet hör till (författare-år)-stilarna och består av två delar, en hänvisning i texten (texthänvisningen) och en bibliografisk beskrivning i källförteckningen (referensen).

APA

En författare-årtalsvariant som liknar Harvard-stilen. Den synligaste skillnaden är att årtalet sätts ut inom parentes i referenslistan. Det är också praxis i APA att inte skriva ut sidnummer i källhänvisningarna i den löpande texten (om du inte citerar).

MLA

MLA liknar också Harvardstilen. Den stora skillnaden gentemot Harvard är att årtalet inte skrivs ut i källhänvisningen i den löpande texten. Istället anges författare och sidnummer.

Vancouver

Vancouversystemet är ett så kallat siffersystem. Källhänvisningar i texten anges med siffror. Den första källan som förekommer i texten får nummer [1], den andra nummer [2] osv. Varje källa behåller sitt nummer genom hela texten. I referenslistan förtecknas källorna i nummerordning med den aktuella siffran framför. Systemet har utarbetats av The International Committee of Medical Journal Editors.

IEEE

IEEE-systemet (Institute of Electrical and Electronics Engineers) är ett system som är väldigt likt Vancouver. Det ofta används av ingenjörer, i synnerhet inom data- och elektroteknik.

Oxford

Oxfordsystemet kallas även för fotnotssystemet. I den löpande texten använder man siffror som hänvisar till en fotnot längst ned på varje sida, i slutet på varje kapitel eller i slutet av boken.